MANNA - A GURULÓ GASZTRONÓMIA LEGJOBBJAI JÚLIUS 27-28-29 ZSOLNAY NEGYED PIROGRÁNIT UDVAR

KÉT KERÉKEN


Néhány háznyira tőlünk lakik egy nagyon kedves házaspár, akiknek a tevékenységére már sokszor örömmel rácsodálkoztam! A hölgy, Czinki Erika blogját is gyakran látogatom, sok szeretettel ajánlom mások figyelmébe is: http://nagymamis.blogspot.com/
A facebookon az alábbi biciklis élménybeszámolót találtam tőlük, mely jól példázza a Vendégház által nyújtott ezernyi lehetőséget!
Két keréken (Czinki Erika írása)
Mi ketten, két bringa, két biciklis zsák, egy hozzám ragadt vírus........ kicsivel több mint két nap két keréken :) Mert ugye tudjátok....a biciklizést bárki gyakorolhatja......nem korfüggő :)
Az útvonal: Pellérd - Pécsvárad - Erzsébet - Máriakéménd - Békás puszta - Borjád - Villány -Beremend - Harkány - Drávaszabolcs - Donji Miholjac - Pellérd
Vasárnap délután úgy négy óra magasságában indultunk Pécsváradra. A vírus annyira makacsul ragaszkodott hozzám, hogy csigatempóban haladtam....nem is írom le mennyi időbe tellett....a lényeg, hogy nagyon sok :( Szerencsére párom édesanyja segített, finom kamillateát főzött nekem. Így hétfőn reggel bátran indultam a hosszú útra. Az útvonal megtervezése a párom feladata volt.........én pedig próbáltam felderíteni, hogy a mozgás öröme mellett milyen látnivalókkat tehetnénk érdekesebbé a túránkat.
Úgy érzem sikerült .......
Beszéljenek a képek helyettem :)

         Indulás Pécsváradról.....a kissé párás, nyirkos idő sem szegte kedvünket.

2.       Az 1774-ben épült Szent Erzsébet templom és a fa harangtorony Erzsébeten.
Még egy rögtönzött kiállítást is megtekinthettünk a faluházban 

3.      Tudomásom szerint az egyetlen magyar Cementlap Múzeum is Erzsébeten van. A gyűjtemény egy hazánkban élő holland művészettörténész munkája.. Egy régi parasztház padlásán az utolsó száz év cementlap felhozatalát tekinthetjük meg....sőt vásárlásra is van lehetőség. 

4.      Régi tárgyak, bútorok az ódon falak között........nagyon szépek 
      Máriakéménd kegyhely

    A 15. században épült, majd 1746 és 1761 között átépítették, barokk stílusban. Híres búcsújáró Mária kegyhely. A búcsújáró hely kialakulása egy csodás jelenéshez kötődik. 1740 áprilisában a Szent Miklós-templom romjai között néhány helybeli kislány füvet gyűjtött, amikor egy mélyedésben a kis Jézust karján tartó Szűzanya fényben tündöklő szobrát pillantották meg. A szobrot nem tudták kiemelni a földből, eltűnt. A jelenés hírére hamarosan közelről és távolról jöttek zarándokok. Ezért a falu bírója a búcsúsok követelésére a romos Szent Miklós-templom szentélyét szalmával befedette, hogy ott misézni lehessen. Kéménd ekkor még az esztergomi érsekséghez tartozott (ún. exempt terület volt), ezért 1754-ben az ügyet kivizsgáló püspöki visitator, gróf Esterházy Károly is Esztergomból jött.
Erre az időre (1753) fejeződött be a nagyobb templom építése. Az egy évtizeddel korábbi Mária-kápolna - a középkori romokon - az új templom szentélye lett. A kéméndiek 1754-ben rózsafüzér-társulatot alakítottak, s kiadtak egy német nyelvű ének- és imakönyvet. Ennek címlapján a híres budai rézmetsző, Binder János értékes metszete látható a kegyhely és a kegyszobor korabeli képével. Az egyházközséget 1776-ban a Pécsi egyházmegyéhez csatolták.
Szent József kápolna és Agrártörténeti Múzeum Békáspusztán
6.      
 Bóly - Villány kerékpárút ......szabadon szárnyalhattunk
Az egyik nagy kedvencem.......Borjád - Szent Ambrus vizimalom  A vizimalom az 1840-es évekből való....tulajdonosa Pohl Oszkár és családja aprólékos, 
kifinomult munkával....ahogy az anyagi helyzetük
engedi.......korhűen próbálják felújítani az épületet. Az alsó része már elkészült....a látványkonyha és a kemence csodálatos, teljesen elvarázsolt.
Ha tehetitek mindenképp látogassatok el ide 

8    Gyönyörű és megható....teljesen felkavart.
"Amikor a település közvetlen közelében, a déli határnál folytak a háborús események (1991-1995), Beremendre is menekültek tömege érkezett. Nap nap után elmentek a község fölött magasodó hegyre, ahonnan láthatták az elhagyott horvát Baranyát. Erről a pontról kísérték figyelemmel, miként esnek áldozatul az esztelen háborús pusztításnak otthonaik, templomaik, falvaik."
Ebből a sorstragédiából született meg a kezdeményezés, hogy e helye épüljön egy ökomenikus kápolna a különböző nemzetiségek és vallások megbékélésére. 
  Az ország legdélibb pontja Beremend - Kásád közút mellett. Jelenleg egy kopjafa áll itt jelzésként.


1   Második nap Drávaszabolcsnál gurultunk át Horvátországba.

       Donji Miholjac felé haladva gyönyörködhettünk a tájban....szinte végig az út mellett ilyen csodaszép virágszőnyeg úszott a tavon. 

  A miholjáci terület tulajdonosa, gróf Mailáth György országbíró, angol Tudor stílusban építteti meg a kastélyt, melyet számos torony, tetőtéri ablak, tágas terasz és erkély díszít. Az épületben 50 terem van, és kb. 3500 m2 hasznos felszín. A kastély falait vadászati trófeák díszítették, melyeket a gróf Ázsiából és Afrikából hozott. 
     A földszinten volt a nappali, itt volt még a téli és nyári étkező, zeneszoba, táncterem, a könyvtár valamint két kastélyi iroda. Minden terem tölgyfa burkolatú volt. A tetőtérben voltak a személyzeti szobák. A kastély saját áramforrással, vízvezetékrendszerrel valamint központi fűtéssel rendelkezett. A központi fűtésen kívül még cserépkályhával és kandallóval is fűtöttek. A házi kápolna Róth Miksa üvegfestészeti munkája.

    Ma a kastély a Donji Miholjaci Városi Önkormányzat székhelye.


     
Ezt a pontot szemeltem ki magamnak Harkányból hazafele jövet..........nincs több domb és kapaszkodó........már csak gurulunk, gurulunk és gurulunk....egészen Pellérdig.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A Te véleményed: